Anders toewijzen in de praktijk

"Dit voelt als een warm bad!"

Laura Wouters woonde al ruim twee jaar op zolder bij haar ouders in Purmerend. Niet in haar eentje, maar met haar twee kinderen van 8 en 12 jaar. 

“Toen Intermaris op Facebook het berichtje over deze proef plaatste, werd ik direct veel getagd. Echt iets voor jou, stond er dan bij. En zo voelde het ook. Er werd sociale betrokkenheid gevraagd; oog voor de buurt en de mensen om je heen. Ik dacht: dit bén ik gewoon!”, vertelt Laura.

Eerst even sfeer proeven
“Deze kans voelde als een zege. Ik móest ervoor gaan. Het ging om een appartement in de Rode Garrelsflat. Voor ik mezelf aanmeldde, wilde ik eerst de sfeer voelen. Op een zondagmiddag heb ik gewoon willekeurige bewoners aangesproken. Ik kreeg direct leuke reacties. Toen was ik nóg gemotiveerder.”

De spanning verdween snel
“Voor het intakegesprek was ik best een beetje zenuwachtig. Het voelde als een sollicitatie. Maar eenmaal aan tafel verdween de spanning snel. Er was iemand van het flatteam en twee medewerkers van Intermaris. Er volgde een fijn, open gesprek. En na een paar weken kwam het verlossende bericht: ik had een woning gekregen!”

Mensen zijn blij voor me
“Op dit moment zijn we druk met verbouwen. Op de galerij ben ik al veel medebewoners tegengekomen. Ze zijn allemaal zo blij voor me. Het voelt als een warm bad. Ik sluit me graag aan bij het flatteam. Ben benieuwd naar hun activiteiten. Voorheen bezocht ik eenzame senioren, voor een praatje of een klusje. Dat vond ik ook heel leuk.”

Kennismakingsbakkie
“Ik hoop dat Intermaris doorgaat met deze manier van toewijzen. Het heeft grote voordelen. Ten eerste is er meer oog voor de situatie van de woningzoekende. Ten tweede krijgen bestaande bewoners nieuwe buren die iets voor een ander willen betekenen. Ik denk dat ik straks eerst iedereen eens uitnodig voor een kennismakingsbakkie!”

Intermaris probeert haar woningen zo passend mogelijk toe te wijzen. Op dit moment houden wij een proef met toewijzing op basis van motivatie. Dat noemen we anders toewijzen. Het doel is meer sociale binding tussen de bewoners. Klik hier om meer te lezen over anders toewijzen.

Deel deze pagina