Duurzaam Wonen

Samen met onze huurders verduurzamen we duizenden huizen in Hoorn, Purmerend en Monnickendam. Isolatie en zonnepanelen zorgen voor meer wooncomfort en energiezuinigere woningen. Hierdoor besparen de bewoners op hun energiekosten. Lager energieverbruik is beter voor het milieu. Daar zijn we trots op! 

Duurzaam Wonen: samen verduurzamen we duizenden huizen.

Meer wooncomfort en lagere woonlasten voor huurders

We zetten fors in op het energiezuinig maken van onze woningen. Een mooi voorbeeld van onze meerwaarde als maatschappelijk betrokken corporatie. Naast het energiezuiniger maken van onze woningen combineren we duurzaam bouwen ook bij nieuwbouw en onderhoudswerkzaamheden. Tijdens schilderwerkzaamheden vervangen we enkelglas door isolatieglas en bij een renovatie voeren we isolerende en energiebesparende maatregelen uit. Intermaris streeft minimaal naar een gemiddeld energielabel B voor haar totale woningbezit in 2020.

Energielabel 

Om de betaalbaarheid van de woningen de komende 30 jaar te garanderen, brengen we energiebesparende maatregelen aan in onze woningen. De woningen hebben op dit moment energielabel G tot C. Door het isoleren van de vloer, de gevel en het dak en het plaatsen van zonnepanelen gaan de woningen naar een A-label. Projectleider Marlijn Hemprig: 

Het doel van Duurzaam Wonen is dat huurders aangenamer wonen met lagere woonlasten door een besparing op de energierekening. Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren, vraagt Intermaris van de bewoners een huurverhoging. Dankzij de isolatie en zonnepanelen is de energierekening veel lager. Bij gemiddeld energieverbruik zijn de bewoners goedkoper uit.

Huurders beslissen mee

Intermaris betrekt de bewoners vooraf intensief bij haar plannen. De opzichter gaat van tevoren bij alle bewoners langs voor een persoonlijk gesprek en inspectie van de woning. De werkzaamheden worden alleen uitgevoerd als een ruime meerderheid (70%) van de bewoners instemt met de plannen. Intermaris biedt de bewoners een basispakket aan voor bijvoorbeeld vloerisolatie, gevel- en dakisolatie. Daarnaast kunnen huurders kiezen uit individuele maatregelen zoals zonnepanelen. Het pakket kan per woningtype verschillen. De betrokkenheid van de bewoners in de voorbereiding zorgt ervoor dat Duurzaam Wonen een succesvol project is. Marlijn Hemprig: “Bij alle woningen waar we aan de slag gaan, stemmen de bewoners in met de werkzaamheden én de bijbehorende huurverhoging. Zo investeren we samen met onze huurders in betaalbare woningen voor de toekomst."

Meneer van Kooten:

Intermaris heeft de huur verhoogd met 18 euro voor de zonnepanelen en 13 euro voor de aangebrachte isolatie. De besparing op energiekosten is dus veel groter. Ik ben er sterk op vooruitgegaan.

Lees hier het hele verhaal van meneer Van Kooten.


Bijzonder

Bij het uitvoeren van de dakisolatie is er bijzondere aandacht voor de huisvesting van vogels en vleermuizen. Nesten worden voorafgaand aan de werkzaamheden zorgvuldig in kaart gebracht en waar nodig stelt Intermaris dakwerkzaamheden uit vanwege een broedende vogel. Intermaris maakt gebruik van vogelvriendelijke dakpannen. Ook zijn er speciale nestkasten voor vleermuizen aangebracht in de nieuwe schoorsteenkappen.

Resultaten tot nu toe

  • Meer dan 2.054 woningen verduurzaamd
  • Meer dan 5.272 zonnepanelen geplaatst
  • Opbrengst zonnepanelen: 1.300.000 kwh per jaar
  • Gasbesparing: 499.666 m3 per jaar

Besparing op energiekosten

  • Ruim € 550.000,- in totaal
  • Per huurder gemiddeld € 300,- per jaar

Deel deze pagina