Duurzaam Wonen - Bewoner vertelt

Zijn gasverbruik kelderde van gemiddeld 1500 naar 500 kubieke meter per jaar. De elektrameter dook zelfs van 3.500 naar 250 kWh. Na de jaarafrekening van zijn energieleverancier kreeg meneer van Kooten 740 euro teruggestort. “En het voelt binnen heerlijk aangenaam!”, vertelt hij een jaar nadat Intermaris zijn woning verduurzaamde.

Zevenhonderdveertig euro. Dat is veel geld. “Klopt. Terwijl ik de maandelijkse voorschotnota al een half jaar had verlaagd! Dat was het advies van Intermaris: verminder het termijnbedrag van uw energierekening met uw maandelijkse kosten voor de zonnepanelen. Op die manier bleven mijn maandelijkse woonlasten hetzelfde. Maar ondertussen spaarde ik dus flink omdat de zonnepanelen het leeuwendeel van onze stroom opwekten. De buren hadden precies hetzelfde.”

Afgetekend verschil

Meneer van Kooten woont al sinds 1978 in deze woning aan de Van Goor Hinloopenstraat in Purmerend. Sinds 1990 houdt hij nauwkeurig zijn energieverbruik bij. Een staafgrafiek toont het afgetekende verschil tussen voor en na de renovatie, die in juni 2018 werd voltooid. Van Kooten betaalt nog maar 47 euro per maand aan de energiemaatschappij. “Intermaris heeft de huur verhoogd met 18 euro voor de zonnepanelen en 13 euro voor de aangebrachte isolatie. De besparing op energiekosten is dus veel groter. Ik ben er sterk op vooruitgegaan.”

Grondige verbouwing

Tijdens de grondige verbouwing zijn 93 woningen in deze wijk verduurzaamd en verfraaid, met als doel meer wooncomfort en lagere woonlasten. Een belangrijk onderdeel was het isoleren van de vloeren, gevels en de daken. Waar nodig kregen woningen ook HR++ glas, een nieuwe cv-ketel en mechanische ventilatie. De schoorstenen zijn verwijderd en de asbestresten in de kruipruimte zijn opgeruimd. Ruim negentig procent van de bewoners stemde in met de werkzaamheden en bijbehorende huurverhoging. Deze winter zet Intermaris warmtecamera’s in om de laatste warmtelekken te verhelpen.

Herkansing na spijt

Bewoners mochten zelf bepalen of zij zonnepanelen wilden, voor optimaal profijt van hun verduurzaamde woning. Er was keuze uit vier, zes of acht stuks. “Intermaris gaf vooraf een indicatie van de jaarlijkse energieopbrengst en gaven advies. Een duidelijk verhaal. De communicatie was sowieso netjes verzorgd, van informatieavond tot persoonlijk contact met de uitvoerder”, aldus Van Kooten. Niet al zijn buren kozen voor zonnepanelen. “Die kregen natuurlijk spijt toen bleek hoeveel kostenbesparing zij mislopen. Het is mooi dat Intermaris hen een herkansing biedt.”

Nieuwe sport

Regelmatig ziet Van Kooten de energiemeter terugdraaien. “Ik probeer nu steeds te verzinnen hoe ik nóg minder stroom kan verbruiken. Momenteel experimenteer ik met de nachttemperatuur: is het gunstiger om deze op een bepaalde hoogte te houden zodat de kachel ’s ochtends minder hard hoeft te werken? Het is echt een sport geworden, haha!” Van Kooten merkt ‘s winters goed dat er geen kou meer van zolder naar beneden komt. “In de zomer duurt het langer voordat de warmte het huis uit is. Maar dat vind ik niet zo erg!”