Huurbevriezing

Intermaris verhoogt op 1 juli de huur. Wij volgen hierin de regels vanuit de overheid. De inkomsten van de jaarlijkse huurverhoging zijn nodig om onze woningen te verbeteren en nieuwe woningen te bouwen. 

Ontvangt u minstens € 12,- huurtoeslag per maand? Dan krijgt u misschien huurbevriezing  

Want wij willen dat huurders met een laag inkomen en naar verhouding hoge huur niet nog meer huur gaan betalen. Huurbevriezing betekent dat wij uw huur niet verhogen. 

Let op! Na 15 november 2022 kunt u geen huurbevriezing meer aanvragen. 

Soms is het mogelijk om huurverlaging aan te vragen 

Dit kan alleen als u met uw inkomen wel recht heeft op huurtoeslag, maar uw huur te hoog is. Uw huur is te hoog als uw toeslaghuur boven de huurtoeslaggrens ligt.
De huurtoeslaggrens is in 2022 € 763,47.  Maak een proefberekening en kijk of u huurverlaging aan kunt vragen. Let op! Vul niet uw werkelijke huur in, want die is te hoog voor huurtoeslag. Maar vul als kale huur € 762,- in en bij servicekosten € 0,-.

Heeft u de proefberekening van de huurtoeslag al gemaakt? En denkt u dat u huurverlaging aan kunt vragen? Stuur een mail naar info@intermaris.nl of bel ons Klantcontactcentrum op telefoonnummer 088 25 20 100

Heeft u vragen?

Neem dan contact met ons op.

Veel gevraagd over Huurbevriezing

Tot wanneer kan ik huurbevriezing aanvragen?

Algemeen

Het beste is zo snel mogelijk. Als u ons voor 1 juni uw aanvraag stuurt, dan gaat de huurbevriezing 1 juli in. Vraagt u later huurbevriezing aan? Dan gaat de huurbevriezing in een maand nadat wij uw aanvraag ontvingen. Na 15 november kunt u geen huurbevriezing meer aanvragen. 

Kan ik huurbevriezing aanvragen?

Algemeen

Dat hangt af van drie dingen:

  • Hoe hoog is uw basis netto huur vanaf 1 juli? 
  • Met hoeveel personen woont u op uw adres? 
  • Ontvangt u € 12,- of meer huurtoeslag?

Let op! Na 15 november 2022 kunt u geen huurbevriezing meer aanvragen. 

Krijg ik huurbevriezing als mijn huur vanaf 1 juli 2022 lager is dan € 633,25?

Algemeen

Nee, u krijgt dan geen huurbevriezing. Voor huurbevriezing moet uw basis netto huur vanaf 1 juli 2022 € 633,25 of hoger zijn. Dit geldt voor één en twee personen. Voor drie of meer personen geldt dat de basis netto huur vanaf 1 juli € 678,66 of meer moet zijn. 

Kan ik huurbevriezing aanvragen als ik geen huurtoeslag ontvang?

Algemeen

Nee, dan kunt u geen huurbevriezing aanvragen. Wij gaan ervan uit dat u, omdat u geen huurtoeslag ontvangt, met uw inkomen een huur boven de aftoppingsgrens van de huurtoeslag kunt betalen.

Wilt u kijken of u recht heeft op huurtoeslag?

Maak een proefberekening en kijk of u huurtoeslag kunt aanvragen. 

Kan ik huurbevriezing aanvragen als ik minder dan € 12,- huurtoeslag ontvang elke maand?

Algemeen

Nee, dan kunt u geen huurbevriezing aanvragen. Wij gaan ervan uit dat u, omdat u elke maand minder dan € 12,- huurtoeslag ontvangt, met uw inkomen een huur boven de aftoppingsgrens van de huurtoeslag kunt betalen. 

Wat is huurbevriezing?

Algemeen

Bij huurbevriezing wordt uw huur ‘bevroren’. Dat betekent dat de huur niet verhoogd wordt bij de huurverhoging op 1 juli. 

Waarom krijgen huurders huurbevriezing?

Algemeen

Wij willen niet dat huurders met een laag inkomen een hogere huur betalen dan de aftoppingsgrens van de huurtoeslag. Zo voorkomen we dat deze huurders een te hoge huur betalen voor hun inkomen. 

Is Intermaris verplicht om huurbevriezing te geven?

Algemeen

Nee, het is niet wettelijk verplicht door de overheid om huurbevriezing te geven. Wij geven onze huurders in 2022 de mogelijkheid huurbevriezing aan te vragen, omdat dit afgesproken is met de huurdersverenigingen. Zo proberen we samen iets te doen voor huurders met een laag inkomen. 

Wanneer krijg ik huurbevriezing als ik met één of twee personen ben?

Algemeen

Als u elke maand € 12,- of meer huurtoeslag ontvangt. En uw huur vanaf 1 juli 2022 hoger is dan € 633,25.  

Wanneer krijg ik huurbevriezing als ik met drie of meer personen ben?

Algemeen

Als u elke maand € 12,- of meer huurtoeslag ontvangt. En uw huur vanaf 1 juli 2022 hoger is dan € 678,66. 

Hoe weet Intermaris of mijn inkomen laag is?

Algemeen

Wij kijken voor huurbevriezing naar hoeveel huurtoeslag u ontvangt. Ontvangt u elke maand € 12,- of meer huurtoeslag? Dan gaan wij ervan uit dat u bij de groep hoort met de lage inkomens die wij huurbevriezing willen geven.