Centrumwijken

Het centrumgebied ligt in het zuiden van Hoorn. De bebouwing is afwisselend met monumentale panden, arbeiderswoningen en nieuwbouwcomplexen. Het centrumgebied is onderverdeeld in de buurten: Binnenstad, Venenlaankwartier en Hoorn-Noord.

Intermaris verhuurt ongeveer 2.100 woningen in het centrumgebied. Ruim een vijfde van het totaal aantal woningen in de wijk. Van onze woningen betreft de helft een eengezinswoning (1.070 woningen).

Binnenstad

Westerdijk

De Binnenstad is het oudste deel van Hoorn begrenst door de Westersingel, de Spoorsingel en de Draafsingel. Ten zuiden door het IJsselmeer. In het oostelijke deel van de binnenstad wordt gedomineerd door wonen. Hier ligt ook het Julianapark. In het westen een afwisselend gebied met wonen, werken, winkelen en recreëren. 

- Historisch centrum
- Appartementen boven winkels
- Appartementen in monumentale panden
- Historisch havengebied
- NS station Hoorn

Venenlaankwartier

Venenlaan

Het Venenlaankwartier ligt ten oosten van de binnenstad tussen de spoorlijn Hoorn-Enkhuizen in het noorden, de Provinciale weg in het oosten, De Schellinkhouterdijk in het zuiden en de Draafsingel in het westen. Het Venenlaankwartier was rond 1910 samen met Hoorn-Noord de eerste stadsuitbreiding buiten de singels. In het Venenlaankwartier ontstond ‘het Rooie dorp’. In fases werd de wijk verder uitgebouwd. De laatste fase in de periode 190-1970. Naast een verscheidenheid aan woningen ligt centraal in de wijk het Wilhelminaplantsoen.

Hoorn-Noord

Pater Bleijsstraat

Hoorn-Noord is omsloten door de spoorlijn Alkmaar-Hoorn-Enkhuizen, de voormalige Provinciale weg en de Berkhouterweg. In het westelijk deel van de wijk is hoofdzakelijk bedrijvigheid. Hier treft men ook het Westfriesgasthuis aan. In het midden van de wijk een mengeling van winkels en woningen. Hoorn-Noord is een rustige, oudere woonwijk. In de wijk ligt wijkcentrum De Zaagtand. 


Bewonerscommissies

Wijkconsulent

Yvonne Kos
088 25 20 100

Bewoners

Aantal huishoudens - 6.229
Gemiddelde leeftijd - 43 jaar

Woningaanbod Intermaris

Type + aantal
Eengezinswoning - 1.070
Etagewoning met lift  - 89
Etagewoning zonder lift - 521
Groepswoning - 36
Jongerenwoning - 77 
Seniorenwoning - 202 
Woonzorgwoning - 50
Begeleid wonen - 1

Totaal 2.095