Jongerenwoningen

Wonen voor jongeren

Om je beter op weg te helpen naar een zelfstandige woning bieden wij jongerenwoningen. In de huurprijs houden we rekening met het kunnen aanvragen van huurtoeslag.

Jongerenwoningen

Een jongerenwoning is een sociale huurwoning met een relatief lage huur en een klein oppervlakte. Vanaf 1 januari 2020 biedt Intermaris deze jongerenwoningen alleen nog aan met het tijdelijk jongerencontract. Dat betekent dat als je na 1 januari 2020 jouw huurcontract hebt getekend, je maximaal vijf jaar in deze woning kan wonen. Je behoudt wel jouw inschrijfduur bij Woonmatch, waarmee je kunt reageren op een gewone sociale huurwoning. Hierdoor is het makkelijker om na 5 jaar de stap te zetten naar een volgende huurwoning. Op deze manier blijven meer woningen beschikbaar voor jongeren.

Woon je al in een jongerenwoning en heb je het huurcontract voor 1 januari 2020 getekend dan verandert er niets aan jouw huurcontract.

Voorwaarden per gemeente anders

De regels zijn per gemeente anders. In Purmerend kan je van 18 tot 28 jaar een huurcontract voor een jongerenwoning afsluiten en in Hoorn van 18 tot 23 jaar. Dit betekent vanaf je 18e verjaardag tot en met de dag vóór je 28ste verjaardag in Purmerend en vóór je 23ste verjaardag in Hoorn. Het huurcontract van vijf jaar gaat in vanaf de dag dat je het huurcontract tekent. Als je bijvoorbeeld 27 jaar bent als je een woning gaat huren met het jongerencontract, dan kun je daar tot de leeftijd van 32 jaar blijven wonen.

Jongerengeschikte woningen

Daarnaast biedt Intermaris zogeheten jongerengeschikte woningen. Voor deze woningen kun je, afhankelijk van jouw inkomen, zowel in Hoorn als Purmerend vanaf 18 tot 23 jaar een huurkorting krijgen zodat je huurtoeslag kunt aanvragen. In de maand nadat je 23 jaar wordt, vervalt de korting en betaal je de gebruikelijke huurprijs. Voor deze woning sluit je een normaal huurcontract af waarna jouw inschrijfduur vervalt.

Kamers met kansen

Wil je graag zelfstandig wonen, maar kun je hier nog wel wat begeleiding bij gebruiken? Kamers met Kansen is een woonvoorziening voor jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 25 jaar in de regio West-Friesland die worden begeleid bij leren, wonen en werken. Kamers met Kansen is een samenwerking tussen gemeente Hoorn, Intermaris en dnoDoen.

Iets voor jou?

Ben je jonger dan 23 jaar en zoek je een jongerenwoning in Hoorn of jonger dan 28 jaar en wil je in Purmerend wonen? 

Schrijf je dan meteen in als woningzoekende bij Woonmatch. 

Deel deze pagina