Jongerenwoningen

Wonen voor jongeren

Om je beter op weg te helpen naar een zelfstandige woning bieden wij jongerenwoningen. In de huurprijs houden we rekening met het kunnen aanvragen van huurtoeslag.

Jongerenwoningen

Een jongerenwoning is een sociale huurwoning met een relatief lage huur en een klein oppervlakte. Vanaf 1 januari 2020 biedt Intermaris deze jongerenwoningen alleen nog aan met het tijdelijk jongerencontract. Dat betekent dat als je na 1 januari 2020 jouw huurcontract hebt getekend, je maximaal vijf jaar in deze woning kan wonen. Op deze manier blijven meer woningen beschikbaar voor jongeren.

Je behoudt wel jouw inschrijfduur bij Woonmatch, waarmee je kunt reageren op een andere sociale huurwoning. Hierdoor is het makkelijker om na 5 jaar de stap te zetten naar een volgende huurwoning. 

Woon je al in een jongerenwoning en heb je het huurcontract voor 1 januari 2020 getekend dan verandert er niets aan jouw huurcontract.

Intermaris heeft jongerenwoningen in verschillende categorieën:

  • Jongerenwoningen voor woningenzoekenden van 18 tot en met 22 jaar in gemeente Hoorn en gemeente Purmerend: op deze woningen mag je reageren als je op de sluitingsdag van de advertentie niet ouder bent dan 22 jaar.
  • Jongerenwoningen voor woningzoekenden van 23 tot en met 27 jaar in gemeente Hoorn en gemeente Purmerend: deze woningen zijn vaak iets ruimer en hebben daardoor ook een hogere huurprijs. Op deze woningen kun je reageren als je op de sluitingsdag van de advertentie niet jonger bent dan 23 jaar en niet ouder bent dan 27 jaar. Let op! Op de ingangsdatum van het nieuwe jongerencontract mag je nog geen 28 jaar zijn.
  • Jongerenwoningen voor woningzoekenden van 18 tot en met 25 jaar in gemeente Waterland: Op deze woningen kun je reageren als je op de sluitingsdag van de advertentie niet ouder bent dan 25 jaar.

Leeftijdsgrenzen

Wij sluiten bij jongerenwoningen een jongerencontract met onze huurders. Zowel in de gemeente Hoorn als in de gemeente Purmerend kan je van 18 tot en met 27 jaar een huurcontract voor een jongerenwoning afsluiten. Dit betekent vanaf je 18e verjaardag tot en met de dag vóór je 28ste verjaardag. Het huurcontract van vijf jaar gaat in vanaf de dag dat je het huurcontract tekent. Als je bijvoorbeeld 27 jaar bent als je een woning gaat huren met het jongerencontract, dan kun je daar tot de leeftijd van 32 jaar blijven wonen. In de gemeente Waterland sluiten wij jongerencontracten bij woningen voor jongeren van 18 tot en met 25 jaar.

Kamers met kansen

Wil je graag zelfstandig wonen, maar kun je hier nog wel wat begeleiding bij gebruiken? Kamers met Kansen is een woonvoorziening voor jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 25 jaar in de regio West-Friesland die worden begeleid bij leren, wonen en werken. Kamers met Kansen is een samenwerking tussen gemeente Hoorn, Intermaris en dnoDoen.

Iets voor jou?

Ben je jonger dan 28 jaar en zoek je een jongerenwoning in Hoorn, Purmerend of Waterland? 

Schrijf je dan meteen in als woningzoekende bij Woonmatch. 

Deel deze pagina