Geen objecten gevonden

Intermaris sluit magazijn dr. C.J.K. van Aalstweg Hoorn

Publicatiedatum: 28-09-2016

HOORN - Besparen en Anders Organiseren. Dat zijn de centrale begrippen bij Intermaris. Bij woningcorporaties dalen de inkomsten en de stijgen de uitgaven. Dit komt bijvoorbeeld door veranderde wetgeving. Niets doen is geen optie, dus Intermaris onderzoekt meer kansen om te besparen. Het doel: betaalbaar sociaal wonen voor de huurders.


Besparen voor lage huur

Het bespaarplan van de afdeling Service & Onderhoud: bezuinigen op de kosten voor het magazijn op de dr. C.J.K. van Aalstweg in Hoorn. Bij S & O werken de allround vaklieden. Zij doen reparaties en kleine klusjes bij huurders thuis. Zij hadden hun kantoor aan de Van Aalstweg, evenals het magazijn voor de bevoorrading. Kon dat niet anders?

Outsourcen magazijn
De eerste stap was het outsourcen van het magazijn. In plaats van een fysiek magazijn met voorraden, kozen zij voor een flexibele dagelijkse bevoorrading van de werkbussen. In iedere bus is een ‘minimale busvoorraad’ aanwezig die ze zelf goed op peil houden. Is er iets op? Dan geven zij dit gemakkelijk zelf digitaal door aan de leverancier. Uiterlijk de volgende morgen is de voorraad weer aangevuld. En gaan ze met een volle bus naar de bewoners. Eigenlijk was het magazijn de belangrijkste reden om het pand aan de Van Aalstweg aan te houden, dus daarna volgde stap twee.

Verhuizen en sluiten
Stap twee volgde: de verhuizing naar het kantoor aan de Maelsonstraat in Hoorn. In juli werd een plekje vrijgemaakt. Veel ruimte namen ze niet in, de mannen zijn immers de hele dag onderweg. Het kantoor aan de Van Aalstweg werd verkocht. Was dit voldoende qua besparen?

Stap drie: inkoopbeleid
Met de zoektocht naar een nieuwe leverancier die dagelijks kon bevoorraden, benutte het team meteen de mogelijkheid om weer te kijken naar scherp inkoopbeleid. Joost Pepping, projectleider Service & Onderhoud: “We kochten al scherp in, maar bij de huidige leverancier kon het nóg goedkoper. En ieder dubbeltje dat overblijft , is er één voor de huurders.”

Besparen zonder winstoogmerk
Met de huidige leverancier, het outsourcen van het magazijn en het sluiten van de vestiging op de Van Aalstweg, bespaart Intermaris een paar ton op jaarbasis. En omdat Intermaris geen winstoogmerk heeft  en een maatschappelijke organisatie is, vloeit dit geld rechtstreeks naar de huurders. Want dat de bewoners de maandelijkse huur kunnen blijven betalen, dat is wat Intermaris voor ogen heeft. 

Film
Intermaris maakte een film over de betaalbaarheid van het sociale huren. Want dat komt zo langzamerhand wel in de knel, als we niets doen. In de film komen huurders, medewerkers van Intermaris en de gemeente aan het woord over wat dat betekent, betaalbaar wonen. Wat bewoners zelf kunnen doen en wat Intermaris doet. Het gaat over het duurzaamheidsproject met investeringen als zonnepanelen die de woonlasten laten dalen. Ook gaat het over ondersteuning voor mensen met betalingsproblemen. En tot slot gaat het over besparen op de organisatiekosten, waar de sluiting van het magazijn één van de voorbeelden van is. Zie de film op www.intermaris.nl. of zoek op Youtube naar ‘Intermaris’.

Deel deze pagina