Geen objecten gevonden

Intermaris start proef met bespaarhulp De VoorzieningenWijzer

Publicatiedatum: 24-02-2020

Intermaris start in Hoorn een proef met De VoorzieningenWijzer, een aanpak waarmee mensen worden geholpen te besparen op hun vaste lasten. Hierbij wordt gekeken hoe deelnemers optimaal gebruik kunnen maken van bestaande regelingen en voorzieningen, zodat hun vaste lasten omlaag gaan en de kans op armoede en schulden verkleind wordt.

Deze week ontvangt een groep van duizend huurders van Intermaris een uitnodiging om deel te nemen aan de proef. Honderd huishoudens kunnen meedoen. In andere gemeentes waar een vergelijkbare proef werd gedaan met De VoorzieningenWijzer, bespaarden huishoudens gemiddeld 500 euro per jaar.

Vertrouwelijk gesprek

Deelnemers maken een afspraak met een medewerker van De VoorzieningenWijzer, die bij hen thuis op bezoek komt. In een vertrouwelijk gesprek worden persoonlijke gegevens als gezinssamenstelling en inkomen ingevoerd in het online kennissysteem van De VoorzieningenWijzer. In dit systeem zijn grote hoeveelheden informatie rond bestaande voorzieningen verzameld. Meteen wordt duidelijk of iemand gebruik kan maken van besparende regelingen of in aanmerking komt voor toeslagen. Ook wordt gekeken of het verstandig is om aangifte inkomstenbelasting te doen en of iemand beter kan overstappen op een andere zorgverzekering of energieleverancier. De medewerker van De VoorzieningenWijzer helpt ook meteen bij het aanvragen of overstappen.

Financiële positie

Met het inzetten van De VoorzieningenWijzer wil Intermaris echt iets betekenen voor haar huurders. Directeur-bestuurder Cees Tip: ‘Wij zijn erg enthousiast over de aanpak van De VoorzieningenWijzer, met name over het preventieve karakter ervan. Door vaste lasten te verlagen, kun je armoede en schuldproblematiek voorkomen. We willen graag dat mensen gebruik maken van de voorzieningen waar ze recht op hebben. Het kan je financiële positie verstevigen en meer ruimte bieden om prettig te kunnen leven.’

Resultaten

De VoorzieningenWijzer is een initiatief van Zorgweb, een onafhankelijke organisatie die grote hoeveelheden zorgdata gebruiksvriendelijk aanbiedt aan verschillende doelgroepen. Intermaris is de eerste instantie in Noord-Holland die De VoorzieningenWijzer inzet. Medio juni verwacht de corporatie de eerste resultaten van de proef. Mocht deze een succes zijn, dan zal Intermaris erop aansturen dat De VoorzieningenWijzer voor meer mensen in Hoorn beschikbaar komt.

www.devoorzieningenwijzer.nl
 

 

Deel deze pagina