Geen objecten gevonden

Laat u waarschuwen met een koolmonoxidemelder

Publicatiedatum: 24-08-2018

Koolmonoxide wordt ook wel ‘sluipmoordenaar’ genoemd, omdat het een giftig gas is dat ook geurloos en kleurloos is. Regelmatig worden er mensen onwel door blootstelling aan hoge concentraties of komen als gevolg hiervan te overlijden. Omdat je het gas niet kunt zien of ruiken, is het handig om een koolmonoxidemelder te hebben. Deze kan u waarschuwen.

Hoe ontstaat het giftige gas?

Koolmonoxide vormt zich bij een onvolledige verbranding. Er is dan te weinig zuurstof bij een vlam. Onvolledige verbranding ontstaat meestal in apparaten die gas verbranden, zoals een CV installatie, geiser of gaskachel. De vorming van koolmonoxide ontstaat bijna altijd door slechte ventilatie en slecht onderhoud van apparaten.

Waar plaatst u een koolmonoxidemelder?
Een koolmonoxidemelder plaats je in de buurt van je CV ketel of andere gas/ brandstof verbrandende toestel en in de buurt van je slaapkamer. Koop alleen een koolmonoxidemelder die de norm NEN-EN 50291 op de verpakking heeft staan. Dit betekent dat hij aan de technische eisen in deze norm voldoet. Koop bij voorkeur een koolmonoxidemelder die 5 tot 10 jaar lang meegaat. Op de website van de Consumentenbond staat een lijst met veilige koolmonoxidemelders.

 

Deel deze pagina