Geen objecten gevonden

Leerlingschilders grijpen hun kans

Publicatiedatum: 29-06-2020

Een zorgeloze jeugd en moeiteloos meedraaien op school en werk. Dat is niet iedereen gegeven. Toch kan er dan een echte vakman in je schuilgaan. Leerlingschilders Rodney Huisman (25) en Burak Dagdelen (25) bewijzen dit. Nauwkeurig zetten zij twintig huurwoningen van Intermaris aan de Italiaanse Zeedijk in Hoorn weer netjes in de verf. “Wij zijn superblij met deze tweede kans!”

Regelmatig stelt Intermaris onderhoudsklussen aan haar partners beschikbaar als leerlingproject. Zo belandde het schilderwerk aan de Italiaanse Zeedijk in de orderportefeuille van Helder Vastgoed Schilderwerken, waar Donny Treebusch al jaren leermeester is. “Jongens als Rodney en Burak hebben in hun jonge leven al veel meegemaakt, soms verkeerde keuzes gemaakt en vaak pech gehad. Via deze weg komen ze van de bank af en kunnen zij een nieuwe start maken.”

Erg gemotiveerd

Tot voor kort zaten Rodney en Burak thuis met een WW-uitkering. Na niet-afgeronde opleidingen en diverse baantjes kreeg Rodney bovendien een burn-out. “Mijn situatie was erg demotiverend. Deze kans bij Helder Vastgoed Schilderwerken kwam voor mij als geroepen. Nu wil ik in september de MBO-opleiding niveau 2 afronden. Misschien ga ik zelfs voor niveau 3. Ik voel me erg gemotiveerd!”

Contact met bewoners

Een dag per week gaan de leerlingschilders naar school. “Natuurlijk is de theorie ook belangrijk, maar het is veel leuker om het vak in de praktijk te leren”, vertelt Burak. Hij geniet ook van het contact met de bewoners, die door Intermaris op de hoogte zijn gesteld van het leerlingproject. “De mensen reageren enthousiast. Toch vind ik ons zichtbare werk het mooist, hoor. Het is een dankbaar beroep!”

Misschien ga ik zelfs voor niveau 3. Ik voel me erg gemotiveerd!

“Met zo’n overall aan bén je iemand”

Leermeester Donny is maar wat blij met de projecten die Intermaris beschikbaar stelt voor leerlingtrajecten. “Hiermee helpen zij jongeren uit hun werkgebied en geven zij hun maatschappelijke betrokkenheid extra breedte. Maar ook wij als schildersbedrijf zijn hiermee geholpen. Vakmensen zijn schaars. Deze jongeren betalen ons vertrouwen terug met veel enthousiasme en loyaliteit. Het is ook niet niks als je ineens zicht krijgt op een opleiding, vast inkomen en een status: met zo’n overall aan bén je iemand. Bij ons schilderbedrijf werken bijna honderd vakmensen. Ruim de helft kwam ooit binnen als leerling. Het mes snijdt aan vele kanten!”

 

Deel deze pagina