Geen objecten gevonden

Nieuwe kookclub Mercuriuswegflat smaakt naar meer!

Publicatiedatum: 13-12-2019

 

Wie had dat gedacht: van ondergedoken in bouwketen, naar twee keer per maand samen eten! Het gebeurde een groep bewoners van Mercuriusflat 1 in Purmerend. Wat begon als even ontvluchten aan de renovatie van hun woningen, mondde uit in een kookclubje. “Inmiddels zijn we verhuisd naar de keuken van Triton. Supergezellig. Écht een heerlijk uitje!”

Bij de renovatie van de vier Mercuriusflats zijn in totaal 340 woningen grondig opgeknapt en verduurzaamd. Ook de gasaansluiting is verwijderd. Om de bewoners te laten wennen aan elektrisch koken, bood Intermaris kookworkshops aan in de zogeheten Tuinkamer: twee huiselijk ingerichte bouwketen op het binnenterrein waar bewoners konden ontsnappen aan de herrie.

Gespreksstof genoeg

“Tijdens het samen koken en eten bij de workshop was er meteen een goede klik tussen de deelnemers. Niemand kende elkaar nog, maar we zaten allemaal in hetzelfde verbouwingsschuitje. Gespreksstof genoeg dus. De volgende kookafspraak in de Tuinkamer was snel gemaakt!”, vertelt Frieda. De enthousiaste deelnemers besloten de maandagavond te bombarderen tot kookclubavond.

Sociale effecten

Menu bepalen, boodschappen doen, groenten snijden, koken, bakken, tafeldekken en afwassen: de taken werden eerlijk verdeeld. En gezellig samen eten natuurlijk. Totdat de renovatie voltooid was en de Tuinkamer weg moest. Wat nu? “Toen hebben we Anthony Kempenaar ingeschakeld, de Specialist Leefbaarheid van Intermaris”, aldus Gerrie. “We vertelden welke sociale effecten de kookclub heeft, en dat het voor sommige flatbewoners zelfs de eenzaamheid verkleint.”

Groen licht

Anthony zocht meteen contact met Clup Welzijn, dat de keuken beheert van wooncomplex Triton in Wheermolen West. Een kennismakingsgesprek volgde. Peter: “We kregen groen licht voor een proefperiode van zes maanden. Belangrijke voorwaarde om de kookclub ook daarna te mogen voortzetten, was voldoende animo. Begin december was het halfjaar verstreken en hebben we geëvalueerd. Uitkomst: de club blijft. We zijn elke week met tien tot vijftien man!”

Pasta carbonara

De kookclub is maar wat blij met hun nieuwe vaste onderkomen. Maandag om maandag toveren de leden steeds weer een ander lekker menu op tafel uit iemands receptenboek. “Zo eet je ook dingen die je in je eentje niet snel klaarmaakt, zoals stamppot. Of nieuwe gerechten, zoals pasta carbonara”, ervaart Frieda.

Intermaris en Clup Welzijn faciliteren de club. De leden betalen ieder vijf euro per keer voor de boodschappen. Wat overblijft gaat in de pot. “Daarvan halen we Chinees”, lacht Gerrie. “Niet op de kookavond, hoor. Gewoon een keer extra, bij iemand thuis!”

Uitbreidingsplannen

De clubleden hebben nog één kleine wens: uitbreiding. Voor de bestaande club hopen zij op mensen met buitenlandse roots, zodat iedereen kennis kan maken met elkaars keuken. En voor de andere Mercuriusflats willen Gerrie, Peter en Frieda zich inzetten om ook daar een kookclub op te zetten. Gerrie: “Bij Triton is er nog ruimte op de woensdagavond. We hebben al gesproken met de bewonerscommissies. De overige bewoners krijgen snel meer informatie!”.

Intermaris ondersteunt

Specialist Leefbaarheid Anthony Kempenaar over het bewonersinitiatief: “Hier worden wij bij Intermaris ook heel blij van. Het is toch fantastisch dat bewoners dit initiatief nemen. Deze mensen kenden elkaar amper! Kennelijk verbindt zo’n renovatie. Nu resulteerde dat in een kookclub, maar het had ook een handwerk-, tuinier- of wandelclub kunnen zijn. Wij ondersteunen waar mogelijk.”

 

Deel deze pagina