Geen objecten gevonden

‘Ode aan de wijk’ verbindt bewoners

Publicatiedatum: 10-02-2020

Zeven bewoners van appartementencomplex Aurigapark in Purmerend tonen ‘hun’ fotocollage in de entreehal. Ze stralen van trots. En terecht. Het kunstwerk is met vereende krachten tot stand gekomen en onthuld tijdens de geslaagde nieuwjaarsreceptie van Het Aurigapark, die óók door de bewoners zelf is georganiseerd. Waar een lichte onenigheid al niet toe kan leiden!

Op de foto staan niet zomaar een paar bewoners van het appartementencomplex. Dit enthousiaste zevental vormt de bewonerscommissie. Deze is in april 2019 opgericht, een halfjaar nadat de woningen waren opgeleverd. De aanleiding was niet hoopgevend. “Omdat de hal zo kaal was, hadden enkele bewoners wat foto’s en schilderijtjes opgehangen. Alleen vielen die niet bij iedereen in de smaak”, lacht Arthur Heinicke. “Maar er was dus wel behoefte aan aankleding.”

Oproepje

Wim Groeneveld vatte de koe bij de hoorns en stopte bij alle 38 woningen een oproepje in de brievenbus: wie wil er plaatsnemen in de nieuw op te richten bewonerscommissie? Op de eerste vergadering verscheen meteen zeven man. “De meesten kenden elkaar niet, maar de sfeer was direct goed”, weet hij nog goed. Over de vraag wat er aan de wand van de entree moest komen, waren de bewoners het ook snel eens.

Fotocollage

“Het moest een ode aan de wijk Wheermolen worden: een collage van foto’s van vroeger tot nu, zodat iedereen wel ergens herkenning ziet”, vertelt Tonnie Knight. Met hulp van onder meer Vincent Hoogendijk van het Waterlands Archief verzamelde de bewonerscommissie een fraaie verzameling foto’s. Annelies Surig: “We vonden ook een prachtig gedicht over onze wijk. Er stond Joop de Winter onder. We zochten hem op en vroegen of we het mochten gebruiken. Hij was vereerd.”

Onthulling

Toen het kunstwerk op de computer was vormgegeven, met hulp van buurman Ron Booij, ontstond de vraag hoe het moest worden onthuld. Combineren met een nieuwjaarsreceptie in de hal, luidde het antwoord. “Niet alle bewoners komen vaak buiten de deur. Zo’n receptie is een laagdrempelige manier om kennis te maken”, aldus Annelies. De bewonerscommissie stuurde iedereen een kerstkaart met uitnodiging én aankondiging van de onthulling.

Verrast

“We hadden statafels geleend, hapjes en drankjes ingekocht en over het kunstwerk een groot doek gehangen. Er was minstens 45 man!”, zegt Jan Janssen. Het was erg gezellig en het kunstwerk verraste iedereen zeer positief. Voorzitter Gerard van Kooten: “Het geeft sfeer aan onze entree, maar het zijn vooral fijne herinneringen. Want hoe mooi de nieuwe buurt ook is, veel bewoners denken ook met plezier terug aan vroeger. Sommigen wonen hier al een halve eeuw!”

Toekomst

Inmiddels kwamen al verschillende andere bewonerscommissies een kijkje nemen. Ook postbodes blijven plakken om de eerste bouw, afbraak en de wederopbouw van de Planetenbuurt terug te zien. De bewonerscommissie van Het Aurigapark broedt alweer op nieuwe plannen. Monique Spaan: “Het zou geweldig zijn als we met en voor alle bewoners een lief- en leedpot kunnen opbouwen. Een bloemetje kan veel betekenen; sommige mensen zijn best eenzaam. Daarom is ook het woord buurtbarbecue al gevallen. Intermaris ondersteunt zulke initiatieven waar mogelijk, dus we gaan er gewoon voor!”

Intermaris ondersteunt

Voor de bekostiging van het kunstwerk klopte de bewonerscommissie aan bij de medewerker Leefbaarheid en wijkconsulent in hun buurt. Zij reageerden meteen positief: “Het is sowieso goed als huurders een bewonerscommissie oprichten. Je ziet waar het toe kan leiden: ongenoegens worden opgelost en er ontstaan dingen waar iedereen plezier van kan hebben. Zulke initiatieven ondersteunt Intermaris graag.”

 

Deel deze pagina