Geen objecten gevonden

’Operatie Warmtenet’ start: Intermaris in zee met Hemubo

Publicatiedatum: 04-03-2022

Deze zomer starten in de Patio en Pergola in de Hoornse wijk Kersenboogerd de werkzaamheden die moeten leiden tot het aanpassen van huurwoningen van Intermaris voor de aansluiting hiervan op het warmtenet.

Directeur Cees Tip van Intermaris en directeur Davy Wagenmakers van bouwbedrijf Hemubo ondertekenden woensdagmiddag onder het toeziend oog van wethouder Kholoud al Mobayed een overeenkomst, waarin zij voor dit project voor vijf jaar met elkaar in zee gaan. In die jaren worden 1561 woningen aangepast en aangesloten.

Bewoners van Patio en Pergola hebben een huisbezoek gehad waarin hun wensen zijn vastgelegd. De technische voorbereidingen zijn in februari al gestart.

Intermaris volgt met haar werkzaamheden de route van HVC, die het warmtenet aanlegt en start met de aanleg van de hoofdleidingen. Die voeren straks vanaf een tijdelijke gasgestookte centrale bij het Muntpark heet water aan naar de huizen, zodat die zelf geen gas meer nodig hebben.

Betsy Perk
Betsy Perk is het eerste wooncomplex dat wordt aangesloten. Dat is een korte klap, want dit complex met een kleine 200 woningen heeft al een collectieve verwarming. Vervolgens gaat het richting Patio en Pergola. HVC, Intermaris, Hemubo en de gemeente kijken met elkaar wat de meest logische volgorde is van de werkzaamheden, ook om de overlast zo klein mogelijk te houden.

Voor de woningen worden aangesloten op het warmtenet, worden ze goed geïsoleerd. Dit wordt gecombineerd met onderhoud, zoals het vervangen van badkamers, keukens en toiletten, afhankelijk van wat de huurder wil. Alle keukens worden geschikt gemaakt voor elektrisch koken. Bewoners ontvangen een vergoeding voor aanschaf van een elektrisch kooktoestel.

Na deze werkzaamheden volgen de aanpassingen in de omgeving. Daarin hebben de bewoners per buurt een stem. Intermaris wil elke buurt een eigen karakter geven door het aanbrengen van accenten aan de buitenzijde van de woningen, bijvoorbeeld in metselwerk of kleuren.

In de Patio en Pergola heeft Intermaris al een groep bewoners bereid gevonden om hierover mee te denken. De gemeente heeft een grote rol als het gaat om de (her)inrichting van binnenterreinen, het afsluiten van portieken en aanpassingen van het openbaar gebied. Doel hiervan is de bevordering van de veiligheid en leefbaarheid in de wijk. Nog dit voorjaar gaat Intermaris hierover samen met bewoners, gemeente en (tuin)architecten om tafel.

Deel deze pagina