Geen objecten gevonden

VoorzieningenWijzer helpt huurders te besparen, ook tijdens corona

Publicatiedatum: 17-07-2020

 

Ondanks de coronacrisis hebben tientallen huurders van Intermaris advies gekregen van bespaarhulp De VoorzieningenWijzer. De VoorzieningenWijzer is een aanpak waarmee mensen worden geholpen te besparen op hun vaste lasten. In februari startte Intermaris een proef, waarbij honderd deelnemers een adviesgesprek kunnen krijgen. Ondanks het coronavirus en de bijbehorende maatregelen van de Rijksoverheid kon de proef voortgezet worden. Inmiddels hebben ruim 60 Hoornse huishoudens bespaaradvies gekregen.

Adviesgeprek

Met behulp van een online kennissysteem kijken de deelnemer en een medewerker van De VoorzieningenWijzer samen hoe optimaal gebruik kan worden gemaakt van bestaande regelingen en voorzieningen. Hiermee wordt de kans op armoede en schulden kleiner. In eerste instantie zou de proef drie maanden in beslag nemen. Wegens corona heeft De VoorzieningenWijzer echter moeten improviseren; de persoonlijke gesprekken, bij deelnemers thuis, waren niet mogelijk.

Persoonlijk contact

De VoorzieningenWijzer voerde de gesprekken veelal online. Dit terwijl in het persoonlijke contact juist de kracht schuilt van de aanpak. Jasper Hoolsema, coördinator van De VoorzieningenWijzer: ‘Door de coronacrisis werden ook wij gedwongen om creatief te zijn. Deelnemers en medewerkers waren blij dat de gesprekken gewoon konden doorgaan. We merken dat er sinds de coronacrisis meer zorgen zijn over de financiën; men is bang voor het wegvallen van inkomen en het stijgen van de kosten, bijvoorbeeld van de zorgverzekering. Daarom zijn we blij dat we mensen -juist in deze tijd- van bespaaradvies kunnen voorzien.’

De VoorzieningenWijzer ontmoet deelnemers sinds kort ook weer fysiek, op locatie van maatschappelijk dienstverlener MEE & de Wering in Hoorn. ‘Ondanks de richtlijnen rondom het houden van afstand is het prettig mensen weer echt te kunnen ontmoeten’, aldus Hoolsema.

Resultaten

Tot dusver zijn er zo’n 60 huishoudens voorzien van persoonlijk bespaaradvies. Het aantal van honderd deelnemers wordt naar verwachting in augustus bereikt. Dan zullen ook de definitieve resultaten bekend worden. In andere gemeentes waar een vergelijkbare proef werd gedaan met De VoorzieningenWijzer, bespaarden huishoudens gemiddeld 500 euro per jaar. Mocht de proef een succes blijken, dan zal Intermaris erop aansturen dat De VoorzieningenWijzer voor meer mensen in Hoorn beschikbaar komt.

 

Deel deze pagina