Geen objecten gevonden

Vrijwilliger mijnheer De Bruin honderd jaar!

Publicatiedatum: 10-01-2017

PURMEREND - Onkruid rond de flat verwijderen, planten zetten, tuinmaterialen slijpen… Wat zijn wij trots op deze man! Intermaris besteedt veel aandacht aan leefbaarheid in de wijken, maar uiteindelijk moeten de bewoners het ook zélf oppakken. ‘Vrijwilligerswerk geeft voldoening en houdt je jong’, aldus de honderdjarige. En hij kan het weten.

Twee keer per week speelt hij fanatiek jeu de boules. Hij helpt graag het groen rond de Mercuriusflat netjes te houden, drinkt dagelijks een borreltje en is honderd jaar oud. Dit is mijnheer De Bruin uit Purmerend. Hij neemt ons mee naar zijn feest en… het onvermijdelijke einde.

Een week na zijn honderdste verjaardag is hij nog nauwelijks bekomen van alle aandacht. Bossen bloemen, een doos vol kaarten, een brief van Zijne Koninklijke Hoogheid, bezoek van de burgemeester en een groot feest bij zijn geliefde jeu de boules-club.

‘Ik werd opgehaald door een echte limousine, er was live muziek en ik kreeg een schitterende bokaal’, vertelt hij met zachte stem en glinsterende ogen. Lachend: ‘Toen heb ik wel een borreltje extra gedronken, maar die heb ik er ook meteen weer uitgedanst.’

Heerlijk rondstromen
Een eeuw lang op deze aarde. Is dat geluk of ook wijsheid? ‘Leef normaal, meer kun je niet doen’, antwoordt hij, en werpt een blik omhoog. ‘Iemand anders, ergens, beslist toch. En zodra hij roept, moet je gaan.’ Als geen ander kent mijnheer De Bruin de eindigheid van het leven. Hij wijst naar zijn miniatuurboten. ‘Op die ene ben ik geboren, in Noord-Holland. En hier zal ik ook sterven. Uiteindelijk laat ik mijn as, samen met dat van mijn vrouw, uitstrooien over het water. Dan laten we ons samen heerlijk rondstromen langs Ilpendam en weer terug.’

Deel deze pagina