Afstandsverklaring

Veel gevraagd over Afstandsverklaring

Mijn partner en ik gaan uit elkaar. Wie mag er in de woning blijven wonen?

Algemeen

Bij een relatiebreuk spreken jullie zelf af wie er in de woning blijft wonen. Komen jullie er niet uit en zijn jullie getrouwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap? Dan kan de rechter bepalen wie er in de woning mag blijven wonen.

De huurder die de woning verlaat, moet afstand doen van de woning met een afstandsverklaring

Want zolang jullie dat niet doen, blijven jullie allebei verantwoordelijk voor de woning. En dus ook voor het betalen van de huur.

Houd bij het invullen van een afstandsverklaring rekening met het volgende

  • Bij de afstandsverklaring vragen we een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP). Zodat we kunnen zien dat de vertrekkende huurder niet meer staat ingeschreven in de woning.
  • Gaat u scheiden of eindigt jullie geregistreerd partnerschap? Dan vragen we ook een kopie van het echtscheidingsconvenant of van de beschikking van de rechter. Zodat we kunnen zien wie er in de woning mag blijven wonen.

Hoe doe ik afstand van de woning als ik vertrek maar de hoofdhuurder er blijft wonen?

Algemeen

Vul online een afstandsverklaring in en stuur de volgende documenten mee

  • Uittreksel BRP (Basisregistratie Personen) waarop we zien dat u niet meer staat ingeschreven in de woning. Dit uittreksel vraagt u aan bij de gemeente.
  • Gaat u scheiden of bent u gescheiden? Dan hebben we een kopie nodig van het echtscheidingsconvenant waarin we zien wie in de woning mag blijven wonen.