“Kleurrijke geveltuintjes werken aanstekelijk”

Wat begon met een schoon pad voor de eigen deur, groeide uit tot een fleurige stoep langs meerdere woningen. De motor hierachter is Inder Jagger. Bij Intermaris worden wij hier heel blij van, net als de buren van Inder. Wij zochten hem thuis op, in de Hoornse Rondeelstraat. “Ik haal veel plezier uit de geveltuintjes. De complimenten maken het dubbel leuk!”

Voordat Inder ons meeneemt de straat op, maakt hij even iets duidelijk: “Ik doe het niet alleen, hè. Mijn vrouw Mila helpt mee. Als ik iets verkeerd doe, herstelt zij het!” Inder vertelt het met een brede lach, precies zoals de mensen hem kennen.

Thuis in de Kersenboogerd
Het echtpaar voelt zich thuis in de Kersenboogerd. Ze bewonen hier hun vierde huis in bijna veertig jaar. De bloemen voor hun huis trokken de aandacht van Robin Oud, Community Coach bij Intermaris. Inder: “Robin vroeg of ik wilde helpen met extra geveltuintjes in de straat. Dat leek me wel leuk! Ik was ook al bezig met het groen aan de achterkant. Nu spelen de kinderen daar graag.”

Goed voorbeeld doet volgen
Dit voorjaar ging Intermaris langs de deuren om te vragen welke bewoners een geveltuintje willen. Inder maakte hen ook enthousiast. Daarna legden De Waalhandjes de tuintjes aan: langs de gevels verruilden zij de eerste rijen tegels voor kleurrijk groen. Inder en Mila vulden stoepperkjes met bloemen. Nu houden zij samen met verschillende buren de tuintjes bij. “Sterker nog: aan de overkant knappen mensen spontaan ook hun tuin op”, vertelt Inder. “Blijkbaar werkt het aanstekelijk.”

Buren leren elkaar beter kennen
Maar hun werk levert nog meer op dan alleen een vrolijke, nette straat. Inder: “Treinreizigers zetten hun fietsen niet meer tegen onze gevels. We zien meer vlinders en bijtjes. We krijgen regelmatig complimenten van omwonenden en voorbijgangers. En er is meer contact tussen de buurtbewoners. Nu we samen de stoep netjes houden, leren we elkaar beter kennen. We geven ook elkaars geveltuintjes water.”

Samenwerking met Intermaris
Intermaris ondersteunt Inder met gereedschap, potgrond en bloemen. Robin onderzoekt nu nieuwe mogelijkheden voor het grasveld achter de Rondeelstraat. Met een stukje moestuin bijvoorbeeld. Buurtbewoners die willen meedenken, kunnen zich aanmelden via info@intermaris.nl. Inder: “Intermaris en de buurtbewoners helpen elkaar. Het zou het mooiste zijn als iedereen zijn eigen heg, stoepje of steeg een beetje bijhoudt. Het is toch veel fijner wonen in een schone buurt?”

Wilt u samen met een aantal buren ook geveltuintjes in de straat? Dan kunt u dit aanvragen bij de gemeente via wijkzaken@hoorn.nl.