Proeftuin Aardgasvrij

Kenmerken

Locatie:
Purmerend
Wijk:
Overwhere-Zuid
Soort project:
Verduurzaming
Aannemer:
Onderaannemers van SVP
Bijzonderheden:
Proeftuin, Subsidie overheid

In het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) doen 50 gemeenten mee met de proeftuinen voor aardgasvrije wijken. De wijk Overwhere-Zuid in Purmerend is daar één van. In 2018 diende de gemeente Purmerend een aanvraag in om deel te nemen aan het PAW. En ondertekende samen met de rijksoverheid een convenant. Daarnaast stelde de gemeente een plan van aanpak op genaamd ‘Gasvrij Purmerend 100%’.

Overwhere-Zuid eerste wijk Proeftuin Purmerend
Overwhere-Zuid is de eerste wijk die onderdeel uitmaakt van Proeftuin Purmerend. De proeftuin bestaat uit 1.239 woningen, waarvan 688 woningen sociale huurwoningen van Intermaris zijn. In Blok 1 zijn de werkzaamheden afgerond en zijn alle woningen van Intermaris aangesloten op het warmtenet en geschikt gemaakt voor elektrisch koken. Sinds januari 2024 zijn we ook in Blok 2 gestart met de werkzaamheden.

Intermaris wil in 2050 CO2-neutrale woningvoorraad
De 688 woningen in Overwhere-Zuid zijn al duurzaam en energiezuinig. Met het aansluiten op het warmtenet maken we de woningen klaar voor de toekomst!

Aansluiten op warmtenet kost bewoners niets
De overheid heeft ruim zeven miljoen euro beschikbaar gesteld aan de gemeente Purmerend om de wijk aardgasvrij te maken. Alle woningeigenaren mogen deze subsidie gebruiken, ook Intermaris. Kortom; het gasvrij maken van de woning kost de huurder niets. En kan ook nog eens flink schelen in de energiekosten. De huurder betaalt straks niet meer voor gas, maar voor warmte. De tarieven hiervoor worden jaarlijks vastgesteld door Stadsverwarming Purmerend. Uitgangspunt is dat de woonlasten niet hoger worden dan ze zouden zijn als de woning met gas verwarmd werd.

Heeft u vragen of opmerkingen?
Wij horen het graag! Stuur een e-mail naar postbus.projecten@intermaris.nl. Bekijk ook de website Gasvrij Purmerend 100%.

Voor het laatst bijgewerkt op: 13 februari 2024

  • Blok 2

    Blok 2 in de wijk Overwhere-Zuid wordt aardgasvrij gemaakt. 93 woningen worden aangesloten op het warmtenet en geschikt gemaakt voor elektrisch koken. Hiermee zijn de woningen straks klaar voor de toekomst!

    Lees meer
  • Blok 3

    Tijdens de werkzaamheden voor gasvrij wonen in Blok 2 wordt een deel van de wijk in Blok 3 gebruikt voor opslag van materiaal. Het kan daarom zijn dat sommige stukken van de wijk minder of slecht bereikbaar zijn.

    Lees meer