Flatbewoners Purmerend regelen AED

Sinds kort heeft flat Het Dagboek een defibrillator, oftewel een AED. Deze hangt buiten, naast de entree. Dat is een veilig idee voor alle inwoners, maar ook voor de omwonenden. “Met dit apparaat kun je mensen reanimeren die een hartstilstand hebben gekregen. Snelle hulp kan het verschil maken tussen leven en dood”, vertelt Peter Beets. En hij kan het weten.

Peters Beets woont in Het Dagboek aan de Anne Franklaan. Tweemaal maakte hij van dichtbij een hartstilstand mee. Van beide slachtoffers redde hij het leven door te reanimeren. Maar voor een negentienjarige buurtbewoner kwam de hulp te laat. Tijd voor actie, dacht hij: hier moet een AED komen te hangen.

Stichting Reanimatie Purmerend

Samen met Herman Lucas, die ook lid is van het Activiteitenteam, zette Peter een crowdfunding-actie in de flat op. “We hadden alles uitgezocht. De meeste bewoners vonden het een goed idee”, vertelt Peter. “Maar toen kwamen we in contact met Stichting Reanimatie Purmerend. Zij hebben ons verder geholpen. En wat denk je? Het heeft ons niks gekost! Fijn hoor. De meeste mensen hier hebben maar een klein pensioentje.”

Binnen 6 minuten hulp

Stichting Reanimatie Purmerend wordt gesubsidieerd door de gemeente. Het Dagboek kreeg de AED omdat de flat niet in een 6 minutenzone lag. Al moest Peter de stichting hiervan wel eerst overtuigen. “Omstanders moeten binnen zes minuten ergens een defibrillator vandaan kunnen halen. Hemelsbreed voldeden we hieraan. Maar als het slachtoffer op de tiende verdieping ligt, ben je die tijd al bijna kwijt aan de lift!”

Een veilig gevoel

In Nederland krijgen elk jaar zo’n 16.000 mensen een hartstilstand. Het kan iedereen overkomen, op elk moment. De kans op overleven is het grootst als het slachtoffer binnen 6 minuten de juiste hulp krijgt. Maar een ambulance is er vaak pas na een kwartier. Herman: “Gelukkig kan iedereen een AED gebruiken. Hoe sneller, hoe beter. Dat er hier nu een hangt, geeft een veilig gevoel.”

Een AED voor uw wooncomplex

Voor het aanvragen van een openbare AED gelden in elke gemeente andere regels. U kunt daarom het best bij uw gemeente vragen wat voor uw complex mogelijk is. Op www.hartstichting.nl/aed kunt zien of uw woongebouw binnen een 6 minutenzone ligt.