Studenten Horizon College testen woning Intermaris

“Maak er een goed verslag van voor Intermaris: wie weet hebben zij straks een leuke baan voor je!” Docent Jan Visser (Horizon College) prikkelt zijn studenten nog eens, ook al is dat overbodig. Enthousiast oefenen zij met de hagelnieuwe ‘blowerdoortest’. Intermaris stelde hiervoor een woning beschikbaar en krijgt de uitslagen. Voor beide partijen een mooie samenwerking.

Drie dagen lang komen studenten in groepjes naar de woning. Die staat deze week toch leeg wegens verhuizing van de huurders. “Hierdoor kunnen zij zeer realistisch oefenen, van test op locatie tot adviesrapport aan de klant. Beter en leuker is er niet”, vertelt Jan Visser. “En de woning gaat volgens het normale schema weer in de verhuur.”

Meting van de luchtdichtheid
De studenten zijn tweedejaars mbo’ers. Zij volgen verschillende bouw-gerelateerde opleidingen. Romy (18) legt haarfijn uit wat een blowerdoortest is: “Hiermee stel je vast hoeveel lucht er ontsnapt of binnenkomt via kieren of andere ongewenste openingen. Daarna brengen we deze plekken in beeld met een thermocamera. Op basis hiervan adviseren we maatregelen om het binnenklimaat en de energiezuinigheid te verbeteren.”

“Dat ziet u toch door de vingers?”
Elk groepje studenten gaat fanatiek aan de slag. In de opening van de achterdeur monteren zij de grote ventilator, die verbinding maakt met de laptop. De voorbereiding luistert nauw, zowel in de software als in de woning. Brievenbus afgeplakt? Alle sifons vol? Oké, draaien maar! Eén keer vergeet Jan een ventilatierooster te sluiten. Bas (18) lacht erom: “Geeft niks, meneer. Als wij een foutje maken in de toets ziet u dat toch ook door de vingers?”

Bouwers van de toekomst
In de komende lessen berekenen de leerlingen de resultaten. De rapportages gaan naar Intermaris. Kelly Piels, medewerkster Onderhoudsbegroting, is enthousiast: “We hadden al een goede relatie met Horizon College: regelmatig lopen studenten bij ons stage. Nu helpen we elkaar op deze manier. Misschien blijkt de blowerdoortest vaker raadzaam bij mutatieonderhoud. Ik ben benieuwd naar hun aanbevelingen. Zij zijn de bouwers van de toekomst!”